Porto met de trein

Porto ligt op slechts een half uurtje met de trein van Espinho. De trein vertrekt vanaf het stationnetje Granja en zet je midden in het centrum af. Reuze handig. De wandeling naar Granja van ongeveer 15 minuten is prima te doen, al hebben ze, zoals op meer plaatsen, geen rekening gehouden met een dubbele kinderwagen.

Ondanks dat we midden op de dag reizen, is de trein stampvol. Onderweg rijden we over de Douro rivier met prachtig zicht op de ijzeren Louis I brug die door Gustav Eiffel is geconstrueerd. Het centrum van Porto is één grote mierenhoop van toeristen. De straatjes zijn smal en stijl. Pittoreske huisjes, beelden, kerken en kastelen verdringen elkaar voor elke vierkante centimeter. Mooi allemaal, maar het duurt even voordat we geacclimatiseerd zijn.

Gelukkig is er de rivier de Douro, de brede rivier die die zich prachtig door het centrum van de stad slingert. Langs de Douro is het goed toeven. Rondvaartboten varen af en aan. De Louis I brug kan te voet overgestoken worden op twee niveau’s. Wij durven de klim naar boven niet goed aan, dus we blijven op het onderste niveau. De overkant van de rivier bevalt ons het beste. Hier zijn alle grote portmerken vertegenwoordigd. Langs de boulevard zijn restaurantjes te vinden.

Op de weg terug naar het station lopen we via de kathedraal van Porto omhoog. Op het plein voor de kerkgebouw zijn jongens aan het voetballen. Voetbal en vooral FC Porto is overal aanwezig, al wordt Cristiano Ronaldo natuurlijk ook niet vergeten.

Op het perron van treinstation São Bento is het verwarring alom. Van de treinen wordt, net als op een vliegveld, de aankomst- en vertrekplaats afzonderlijk op de borden gemeld. Wat ertoe leidt dat de reizigers – veelal toeristen – steeds in de verkeerde trein gaan zitten. Ook ons overkomt dit, als een volle wagon ineens leegstroomt en wij blijven zitten. Gelukkig ontcijferen we na een tijdje het Portugese systeem en komen we tijdig weer terug bij het hotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.