Bosbranden in Portugal

Ten tijde van onze vakantie nabij Porto, zijn er in Portugal enorme bosbranden aan de gang, die ontstaan zijn door aanhoudende droogte in combinatie met een stevige wind. Hoewel de branden zich voornamelijk voordoen in het zuiden in het Algarve gebied, zijn er ook bosbranden gemeld in het oosten van Portugal. Wij kregen een waarschuwing via SMS.

Gelukkig hebben wij verder niets gemerkt van de branden. Maar het geeft te denken dat de Portugese overheid er zo weinig aan kan doen. Meer dan 61 mensen hebben al de dood gevonden in de vlammenzee en ze zijn nog steeds niet geheel geblust.

De effecten zijn dramatisch, zoals deze video laat zien. Je kunt niet anders dan stil worden van zo’n natuurramp, die zich nota bene vlakbij afspeelt.

Zoo Santo Inácio

De Zoo Santo Inácio is een dierentuin ten zuiden van Porto. Het is de grootste en meest groene dierentuin van Portugal. Als we het terrein oprijden twijfelen we daar niet aan. Het aantal parkeerplaatsen verraad dat de dierentuin goed bezocht is, maar omdat we goed op tijd zijn kunnen we vlak bij de ingang parkeren.

Als we de Zoo binnenlopen kunnen we nog net zien hoe de pinguïns gevoerd worden. De dierentuin heeft behalve pinguïns nog veel meer interessante dieren. In het reptielenhuis huizen monsterlijke slangen. Krokodillen en schildpadden ontbreken niet.

We hebben het grootste deel van de dag in de dierentuin rondgelopen, onder leiding van onze kundige kaartlezer Sam, die geduldig uitlegt welke dieren hij nog wil zien en in welke volgorde.

De grote afwezigen zijn olifanten en mensapen. Maar verder is er van alles te zien. Van het Afrikaanse continent zien we zebra’s, neushoorns, giraffen, antilopen, tijgers, leeuwen, buffels en verschillende soorten herten. De verblijven van de dieren zijn ruim en slim opgezet. Verschillende soorten dieren zijn steeds bij elkaar gezet, wat leuke interactie uitlokt. Zo zien we een zebra geïrriteerd achter een prairiehondje aanrennen.

De pygmee nijlpaarden en reuze hamsters zijn mijn persoonlijke favorieten.