Aguda en de legende van Nazaré

Op één van de eerste dagen van de vakantie hebben we een wandeling gemaakt naar het nabijgelegen dorpje Aguda, Arcozelo ten noorden van Espinho. Via het houten vlonderpad langs de kust is het plaatsje in ongeveer een half uur lopen te bereiken. Met de auto is het slechts 10 minuutjes.

We hadden hier het weinig spectaculaire aquarium bezocht en zijn daarna wat gaan eten. Sindsdien gaan we graag terug naar Esconderijo, het restaurantje dat we ontdekt hebben. We genieten er van uitzicht op de baai en uitstekend eten voor een vriendelijk Portugees prijsje.

Het uitzicht op de baai met het rood-witte baken is met name tijdens zonsondergang interessant. Ik heb niet nagelaten hiervan te profiteren met mijn camera.

De laatste dag van onze vakantie besluiten we weer naar Esconderijo in Aguda te gaan. Als we er aankomen blijkt er heel wat aan de hand in het dorpje. Zagen we al eerder in Espinho en natuurlijk Feira dat de Portugezen wel van feestvieren houden in de zomermaanden, in Aguda vieren ze het Festa do Senhora de Nazaré.

De straten zijn versierd met lichtjes en er staan kraampjes met koopwaar. De kerk is versierd en muziek klinkt door de speakers. Er staan diverse kermisattracties. Een treintje met kleurrijke autootjes kan op veel enthousiasme rekenen van Sam en Finn, die hier ontelbare rondjes in hebben gereden.

De legende van Nazaré verhaalt over Dom Fuas Roupinho, die in 1182 met zijn paard verdwaalde in een dichte mist bij de Portugese kust, toen hij achter een hert aanzat. Hij reed bijna een afgrond in maar werd door een wonder gered. Op de plek van het wonder vond hij een kistje met relikwieën, waaronder een klein houten beeldje van Maria. Dit beeldje zou uit het heilige land afkomstig zijn en nog door timmerman Jozef zelf gemaakt ten tijde van de geboorte van Jezus, wat het het oudste beeldje maakt dat door christenen wordt vereerd.

Dit hele verhaal speelde zich af 100 kilometer ten zuiden van Aguda, maar dat maakt natuurlijk helemaal niets uit. Het is een goede gelegenheid om een feestje te vieren. Het hele dorp doet eraan mee. Zo maken we een passend einde mee van een heerlijk verblijf in Portugal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.