Met een Tuk Tuk door Porto

Porto is een echte wereldstad, die je niet in één dag gezien en beleefd hebt. We hadden de vorige keer langs de Douro gelopen en gezien dat er tuk tuks rondrijden. Dat leek ons wel wat.

Ik heb tuk tuks ook weleens in andere steden zien rijden. Meestal maakte het op mij een kolderieke indruk. Zoals de segway. Leuk bedacht, maar behalve in Bangkok waar ze zijn uitgevonden nergens echt praktisch. Zo niet de tuk tuks in Porto. Deze stad lijkt eveneens gemaakt voor tuks. De aangename temperatuur, de smalle straatjes, het hectische verkeer en de grote hoogteverschillen maken het een genot om in een tuk te zitten.

We lopen vanuit het centrum naar de tuk-opstapplaats vlakbij station São Bento en boeken een tochtje voor een uur. Onze tukchauffeur blijkt een Venezuelaan te zijn die in Porto studeert en enorm veel over de stad weet.

Enthousiast vertelt hij ons alle hoogtepunten en eigenaardigheden die we tegenkomen onderweg. We komen wel wat leuke dingen te weten. Bijvoorbeeld dat ze tussen twee kerken het kleinste huisje van Porto hebben gebouwd, omdat de reglementen destijds voorschreven dat er nooit twee kerkgebouwen naast elkaar mochten staan.

Hij vertelt verder dat het aangezicht van gebouwen in Porto beschermd is. Dat is een goede zaak, maar heeft curieuze gevolgen. Sommige gebouwen, waarvan we een aantal voorbeelden zien, zijn totaal gesloopt op de gevel na. De nieuwe gebouwen zullen worden opgetrokken achter een oude gevel.

Hij is ook geïnteresseerd in Nederland. Zo wil hij het gerucht checken dat we in Nederland tunnels en bruggen bouwen speciaal voor dieren. Wij kunnen dit bevestigen. Dit vind hij iets wonderlijks, maar hij neemt aan dat overstekende dassen en egels ook gevaarlijk voor automobilisten kunnen zijn. We laten we hem maar in die waan. Want hoe leg je uit dat we miljoenen aan dierenwelzijn spenderen aan iemand die uit een straatarm land komt waar je met een maandsalaris nog net een blik tonijn kunt kopen?

Dit overwegend, rijden we langs de bekende boekenwinkel waar J.K. Rowling veel inspiratie uit haalde voor haar Harry Potter reeks. De rij staat tot drie straten verder. Die slaan we dus maar over.

De elektrische tuk rijdt moeiteloos door de smalste straatjes en overwint de meest steile hellingen. De kinderen genieten net als wij met volle teugen van de tocht, al vind Finn het zo spannend dat hij in slaap valt.

Halverwege brengt de chauffeur ons naar een verbluffend mooi uitzichtpunt.

Het uur is zo voorbij. In het centrum bezoeken we vervolgens nog de Jardim da Cordoaria met zijn eigenaardige bomen.

We eten een biefstukje op het centrale plein nabij het stadhuis. Een nabijgelegen bankgebouw van Novo Banco wordt voortdurend belaagd door een klein maar luidruchtig groepje demonstranten. Na wat research kan ik er wel begrip voor opbrengen: de Novo Banco is een doorstart van de Banco Espirito Santo, die in 2014 failliet is gegaan. Daarbij bleven veel klanten van de bank in de kou staan. Inmiddels draait de bonussenmachine weer op volle toeren. Ik kan me de frustratie bij deze mensen wel voorstellen.

Het winkelen levert ook genoeg moois op, zo kan ik me vanaf vandaag hullen in het kenmerkende blauw-witte shirt van FC Porto.

Porto is een leuke stad. Misschien niet zo groot als Lissabon, de hoofdstad van Portugal, maar het doet er weinig voor onder. Het historische centrum heeft veel te bieden. De rivier met al zijn bruggen is echt prachtig. Na de tuk tuk tour en twee dagen rondstruinen in Porto hebben we nog steeds het idee dat er veel is dat we nog niet hebben gezien en gedaan, zoals een cruise over de rivier de Douro. Dat maakt het altijd de moeite waard om nog eens terug te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.