Parque Biológico de Gaia

In hetzelfde plaatsje als de Zoo Santo Inácio ligt nog een ander park dat dieren huisvest, het Parque Biológico de Gaia. In tegenstelling tot de Zoo is dit park gratis te betreden en heel rustig. Er zijn geen spectaculaire dieren te vinden, maar het is prachtig aangelegd en er is genoeg te zien.

Om in het park te komen, lopen we door het receptiegebouw. Met bordjes is een wandeling aangegeven door het hele park, die we gaan volgen. Het pad kronkelt zich door een bosrijk gebied, met op gezette plaatsen een hok of een uitkijkpunt, waar je dieren kunt zien.

We spotten direct in het begin al een vijvertje met een kolonie ooievaars. Daarna volgen de verblijven van de schildpadden, waarvan zich ook een hele kolonie in het park bevind. Halverwege vinden we een gebouwtje met vogels en replica’s van dinosaurussen, op ware grootte. Twee schildpadjes genieten van de zon op de neus van een prehistorische alligator.

We zijn een goede twee uur onderweg op de route, die ook nog voert langs traditionele boerderijen. Daar zijn de oorspronkelijke bouwwerken, werktuigen en technieken te zien waar de agrarische Portugezen in vervlogen tijden het land mee bewerkten. Een groentetuintje bevat o.m. druiven, pompoenen, courgettes en tomaten.

De dieren, bomen en planten die we onderweg tegenkomen, zijn voorzien van naambordjes in het Portugees evenals hun verspreidingsgebied. We zien vossen, dassen, bizons, herten, volgens in diverse soorten en maten, uilen, zwijnen en berggeiten.

Als we de receptie weer bereiken, zijn we wel toe aan een goede lunch. Gelukkig is er een catering gevestigd, waar ineens veel publiek voor is. Toch opvallend, want we zijn onderweg nauwelijks mensen tegengekomen. Waarschijnlijk valt door de grootte van het park de drukte niet op.

Parque Biológico de Gaia is een leuk uitje om te doen. Gratis, leerzaam voor kinderen en fraai onderhouden. Zeker als het weer een keertje niet zo geschikt is om aan het strand te liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.