Bezoek aan Albino Costa

Albino Costa is een Portugees die vanaf een heel vroeg stadium bij OSM betrokken is geweest. Hij is woonachtig in Póvoa de Varzim, een stadje net boven Porto. Na mijn vertrek bij Gamebasics hebben we contact gehouden. Nu we in het noorden van Portugal verblijven doet zich een mooie gelegenheid voor om hem te bezoeken.

Albino was eerst vrijwilliger en kwam later in dienst als freelancer voor Gamebasics. In de rol van communitymanager, die hij inmiddels al jaren met een ongekend enthousiasme vervult. Hij is verantwoordelijk voor tientallen vrijwilligers, die in Online Soccer Manager onmisbaar werk verzetten. Hij doet dit vanuit zijn huis in Portugal. Ik heb altijd met veel plezier met hem samengewerkt.

Albino benadrukt als hij in Nederland is graag hoe mooi Portugal is om te wonen, en ik kan hem geen ongelijk geven. Het strand is een klein kwartiertje lopen van zijn huis en hij heeft vrij uitzicht op de zee. In zijn huiskamer heeft hij een opstelling gemaakt met beeldschermen, zodat hij vanuit zijn stoel in de woonkamer kan werken.

We krijgen als we bij hem thuis aankomen een bijzonder gastvrij onthaal van hem en zijn gezin. Hij schotelt ons een zeldzame roze port voor, die uitstekend smaakt. We gebruiken samen met zijn gezin de lunch in een nabijgelegen restaurant, waar Albino kind aan huis is. Uiteraard met een Super Bock biertje erbij, het bier dat geassocieerd wordt met FC Porto, Albino’s favoriete club.

Daarna rijden we door naar het gebied rond Fão waar we een wandeling maken door een mooie groene woonwijk daar, waar veel buitenlanders een tweede huis hebben.

We spreken onder meer over de situatie met de bosbranden die momenteel in Portugal woeden. Hij legt uit dat het soms nalatigheid is maar kan ook weleens opzet kan zijn. Zo kunnen beschermde natuurgebieden namelijk voor bebouwing in aanmerking komen. Er is groot respect in Portugal voor de bewoners die hun huis tegen het vuur verdedigen. Soms helaas wel met fatale gevolgen. Gelukkig zijn er geen bosbranden in het gebied waar wij ons begeven.

Het is een mooi bezoek aan een kleurrijke man, die zich over niets onbetuigd laat. Zijn woordenstroom is legendarisch. Maar ik denk dat er weinig mensen zijn die zoveel gedrevenheid in hun werk leggen als hij.