Het kasteel van Santa Maria da Feira

Het Castelo de Santa Maria da Feira is één van de best bewaarde kastelen van Portugal, met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het kasteel ligt op een heuveltop en was zo gemakkelijk te verdedigen. Aan de voet van het kasteel ligt het plaatsje Feira, dat ‘festival’ betekent. Dit festival wordt in de zomer gehouden sinds 1117 en is er tegenwoordig nog steeds in de vorm van een middeleeuws festival dat rui twee weken duurt.

We vallen met onze neus in de boter, want het festival is in volle gang als we arriveren. Overal zijn kraampjes, de stad is versierd en er lopen ridders met zwaarden en jonkvrouwen met bloemenkransen op hun hoofd. Het is een ontzettend gezellig festival, waar alles en iedereen aan meedoet.

De klim naar het kasteel is de moeite waard. We gaan naar binnen via het kapelletje dat in 1656 is aangebouwd door de gravin van Feira. Door de eeuwen heen heeft het Castelo de Santa Maria verschillende eigenaars gehad. De Arabieren hebben het een paar keer veroverd, maar elke keer wisten de christenen het weer terug te veroveren. Nieuwe militaire inzichten hebben de indeling een aantal keren veranderd.

In zijn huidige vorm is het kasteel traditioneel van opzet. De buitenmuur is hoog en dik met kantelen. Er is ook een binnenburcht. Naar verluidt hebben de ridders Johannieter orde van Malta advies gegeven bij de bouw. Dat lijkt me goed mogelijk, want de stijl komt behoorlijk overeen. De gids vertelt nog veel meer wetenswaardigheden over het kasteel en haar bewoners, maar mijn Portugees is niet goed genoeg om dat allemaal te volgen.

Voordat we Feira verlaten slaan we nog even wat lekkernijen in op de markt. Alle Portugese bakkersspecialiteiten zijn verkrijgbaar. Eervolle vermelding krijgt een traditioneel cakeje, geserveerd in een vierkant doosje, waarvan sommige bezoekers stapels inslaan. Het ziet er eigenaardig uit, maar lekker is het wel.